Nieuws

24-04-2021: Foyer heeft splinternieuwe PVC vloer, automatische schuifdeuren en plavuizen als nieuwe entree en PV-panelen op het dak

de nieuwe PVC vloer, automatische schuifdeuren en nieuwe plavuizen

Deze week werd de oude vloerbedekking in de foyer verwijderd. Door het gebruik van de vloer de afgelopen jaren, was deze dringend aan vervanging toe. Door Lavoir werd een mooie nieuwe PVC vloer gelegd. We hopen dat binnenkort de ruimten in de Arne weer kunnen worden gebruikt, zodat u als gebruiker o.a. gebruik kunt maken van deze chique vloer. Ook de entree is volledig vernieuwd met rolstoelvriendelijke automatische schuifdeuren met een fraaie tegelvloer in de buitenentree. Tot slot zijn recentelijk op het dak 34 zogenaamde PV-panelen geplaatst. Deze zorgen nu en in de toekomst voor een flinke besparing in de exploitatie en op deze manier draagt de stichting bij aan een stukje verduurzaming!


30-11-2020: Ook door het VSBfonds wordt subsidie toegekend

VSB Fonds kent De Arne € 20.000,= subsidie toe

Nadat vanuit het Oranje Fonds positief werd gereageerd, mocht de stichting ook van het VSB Fonds heugelijk nieuw vernemen. Met de toekenning van een subsidie van € 20.000,= willen ze de stichting graag helpen om een gewenst project te financieren en hoopt binnenkort de vloerbedekking in de foyer en tafels in de grote zaal te kunnen vervangen.

VSBfonds steunt iedereen die actief mee wil doen in onze samenleving. Door sociale en culturele projecten die actief burgerschap versterken te steunen, dragen wij bij aan zelfredzaamheid en samenredzaamheid in Nederland. Maatschappelijk betrokken studenten kunnen een studiebeurs aanvragen. Zo kan iedereen zijn of haar plek vinden en krijgen in onze diverse samenleving. Iedereen kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar.

Ook ondersteuning vanuit het VSBfonds

14-11-2020: Publicatie PZC plaatsing nieuw ventilatiesysteem en subsidie € 20.000 van het Oranje Fonds

Stoer besluit pakt goed uit voor Arnemuiden: dorpshuis bloeit na overname door inwoners

Wim Dodmond, Kees de Ridder en Martien Meedendorp (vlnr) zetten de motoren voor de ventilatie op het dak van dorpshuis De Arne © Lex de Meester

ARNEMUIDEN – Dat was een stoer besluit van een groep Arnemuidenaren, zes jaar geleden: ze namen het dorpshuis over van de gemeente en zochten er een exploitant bij. Nu bloeit De Arne als verenigingsgebouw en feestzaal en wordt er opnieuw flink geïnvesteerd.

Maurits Sep 13-11-20, 15:26

,,We hebben te maken met vergrijzing van de inwoners van Arnemuiden. De exploitant heeft al initiatieven genomen om juist ouderen naar De Arne te halen, door bijvoorbeeld maaltijden aan te bieden. Daardoor kunnen mensen elkaar ook gemakkelijker ontmoeten”, zegt Wim Dodmond van de Stichting Verenigingsgebouw De Arne. Maar binnenkomen is niet altijd eenvoudig voor mensen in rolstoelen en met rollators. De gewone deuren slaan immers naar buiten toe open, dus ze moeten die naar zich toe trekken, openhouden en dan naar binnen zien te komen. ,,Voor minder valide mensen is het een drama”, zegt Dodmond.

Kan zo niet meer

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zette de gemeente gastheren en – vrouwen in die de deur van De Arne openden voor mensen die in het gebouw naar de stembus kwamen.

,,Toen hebben wij tegen elkaar gezegd: ‘Dat kan zo niet meer, dat gaan we veranderen’. En dus komen er binnenkort automatische schuifdeuren”, kondigt Dodmond aan. ,,De offertes liggen klaar, voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart zitten de schuifdeuren erin.” Voor minder valide mensen is het een drama om hier binnen te raken.Dat is niet goedkoop, terwijl de Stichting Verenigingsgebouw De Arne volgens Dodmond wel ‘arm’ is. ,,Bij de overname van het gebouw in 2014 hebben we voor twee ton geïnvesteerd dankzij steun van veel fondsen en hulp van veel vrijwilligers. Het gebouw wordt nu volop gebruikt door verenigingen, voor bruiloften en verjaardagen. De doelstelling om deze maatschappelijke functie te behouden voor Arnemuiden, is erg goed gelukt.”

Kosten drukken

Maar intussen stijgen de energiekosten en moet de exploitatie wel haalbaar blijven. De kosten drukken kan door zonnepanelen en een beter ventilatiesysteem. De nieuwe motoren voor de ventilatie zijn vandaag op het dak geplaatst. De zonnepanelen en de schuifdeuren volgen zo snel mogelijk. Hoe die arme stichting die nieuwe investeringen kan doen? Vooral dankzij een subsidie van het Oranje Fonds, zegt Dodmond. ,,We hebben vorige week gehoord dat we 20.000 euro krijgen. Daar zijn we enorm blij mee.”

Dappere stap

Zes jaar na die dappere stap om als groepje inwoners het dorpshuis over te nemen, is duidelijk hoe waardevol De Arne nu is voor het dorp. Dodmond: ,,Je kunt nooit zeggen of het slecht was afgelopen met verenigingen als het dorpshuis toen was gesloten. Maar we zien wel dat het goed gaat met de verenigingen. En dat komt mede door De Arne.”


30-05-2019: Plaatsing schommel Dokstraat Arnemuiden

Maatschappelijk betrokken

Samen met burgemeester Mr. H.M. Bergmann en een vertegenwoordiger van het Oranje Fonds wordt de schommel in gebruik genomen

Eind mei 2019 stelde het Oranjefonds de stichting in de gelegenheid om in het kader van het Buurtcadeau een bedrag van € 3.000,= te besteden.

De stichting koos ervoor om iets te doen in het algemeen maatschappelijk en sociaal belang van Arnemuiden en liet een schommel plaatsen op het speelveld aan de Dokstraat.

Samen met burgemeester Mr. H.M. Bergmann en een vertegenwoordiger van het Oranjefonds werd deze in gebruik genomen.