Historie

In 2011 werd door de gemeente Middelburg, mede door onvoldoende bezetting, besloten Verenigingsgebouw de Arne te sluiten. Aangezien hiertegen binnen de gemeenschap van Arnemuiden veel weerstand was, werd door een aantal bestuursleden van verenigingen in Arnemuiden besloten een onderzoek te starten om de Arne te privatiseren. Dit zou alleen haalbaar zijn wanneer de Arne weer een modern gebouw zou worden met de hedendaags gevraagde faciliteiten.

Gedurende een periode van 3 jaar werd achtereenvolgens een rapport gemaakt, overeenstemming bereikt met de gemeente Middelburg en veel geld geworven bij verschillende sponsoren. Samen met de hulp van veel vrijwilligers werd de Arne in 2014 omgetoverd tot een modern gebouw, waarin alle benodigde voorzieningen werden gerealiseerd die voor een hedendaags verenigingsgebouw noodzakelijk zijn. Hierdoor is het gebouw geschikt gemaakt voor het organiseren van tal van activiteiten. Op 19 september 2014 was de heropening een feit. Na een periode van zo’n vijf maanden verbouw en renovatie werd dorpshuis De Arne officieel heropend.

De heropening van Dorpshuis de Arne in 2014 met toenmalig burgemeester Mr. H.M. Bergman, wethouder mw. S.J. Szarafinski en voorzitter van de Stichting Verenigingsgebouw de Arne, Joost Adriaanse (v.l.n.r.)

In het bijzijn van een delegatie van het gemeentebestuur van de gemeente Middelburg, waaronder burgemeester Mr. H.M. Bergmann en wethouder mw. S.J. Szarafinski, de voorzitter van de stichting, Joost Adriaanse, sponsoren, vrijwilligers en bestuur van de Stichting Verenigingsgebouw De Arne, werd door de burgemeester de plaquette “Een tweede toekomst voor de Arne” onthuld. Daarmee was de officiële opening een feit en kon het gebouw in gebruik worden genomen. Inmiddels wordt het gebouw weer veelvuldig gebruikt voor het houden van bruiloften, verjaardagen, presentaties, tentoonstellingen, uitvoeringen, etc.

In 2021 werden opnieuw door de stichting enkele grote aanpassingen aan het gebouw uitgevoerd. De traditionele voordeur werd vervangen door automatische schuifdeuren, in de foyer werd de vloerbedekking vervangen door een PVC vloer, op het dak werden 34 PV-panelen geplaatst, tafels werden vervangen en het ventilatiesysteem werd gerenoveerd en corona-proof gemaakt door de plaatsing van drie nieuwe afzuig ventilatoren. In 2024 is in de foyer een volledig elektrisch verwarmings- en koelsysteem aangelegd. Daarmee werd een begin gemaakt om het gehele gebouw uiteindelijk gasloos te maken.